torstai 4. tammikuuta 2018

Talven ihmemaa


Joulu 2017 vietettiin Kalajoella talvisissa maisemissa. 

Koko poppoo startattiin 22.päivä Hakkenpäästä kohti Kalajokea ja ~7,5h päästä oltiin perillä meidän molempien lapsuuden maisemissa. Automatka meni Hehkun ja Oliwan kanssa niin putkeen, että oltiin ihan hämmästyneitä itsekkin. Varauduttiin kuitenkin siihen, ettei Hehkulla pinna kestäisi moista junnaamista ja matka olisi kokonaisuudessaan jonku sorttista kriisien hallintaa... Mut ehei, molemmat koirat olivat kiltisti koko ajomatkan ja näin meillä apinoillakin oli vielä hermot tallella kun päästiin perille appivanhempien lihapatojen ääreen.

Perille päästyämme tarjolla oli kunnon jouluruokaa. Siellä oli Imppa ja Mumma laittaneet parastaan. Niinkuin toisaalta aina Kalajoelle mennessämme ovat tehneet. Se on sellaista yli 500km vesikielellä ajamista aina ku täältä etelästä lähdetään. 😋


Jouluilun ohessa kerettiin pikaisesti käydä pyörimässä lapsuuden maisemissa kirjaimellisestikkin. Hiekkasärkät on aina käytävä tsekkaamassa, niin nytkin. Pakkasta oli -11 astetta ja tuuli oli kohtuullisen navakkaa > joten kunnolla piti turjustaa vaatetta päälle. Hehku sai myös ensikasteensa tällaisiin pakkaslukemiin sekä kunnon lumipeitteeseen.


Joskus nuoruudessamme nämä maisemat lumosivat luonnollaan. Aava meri ja laakeat hiekkadyynit olivat hieno kombo. Nykyisellään meidän Hiekkasärkkien visiitti koostuu lähinnä erilaisten rakennusten taivastelusta... Niin tälläkin kertaa. Ällistyttävä on rahan valta yli kaiken maalaisjärkisen harkinnan, se on vain yksinkertaisesti todettava. Jos kuitenkin oikein yrittää, pystyy Särkillä vielä valokuvaamaan palasen luontoakin. Tosin kuvakulman täytyy olla suppea ja rajauksien kanssa todella tarkkana... 😕


Rannalla on aina yritettävä päästä mahdollisimman pitkälle mereen... Tässä Hehkun kanssa tiedustellaan josko vielä muutaman metrin pääsisi eteenpäin. Kunnollista jääpeitettä ei Kalajoellakaan vielä ollut, mutta oiva alku sentään.


Nyy jorkkiin sumpille vaiko Lokkilinnaan oluselle? No ei kumpaakaan, vaan rantaan kävelemään... 😍


Rannalla on tilaa temmeltää. Mutta on se vaan todettava, ettei tällaisessa Hotellimaisemassa mikään sielu enää alkuperäisellä tavalla lepää. 


Aurinko kävi joulun aikaan muutaman tunnin dyynien, eikun siis betoni/lasikolossien yllä. 


Näkymät meren suuntaan ovat vielä tallella, kunhan kävelee riittävän rantaan ja katsoo tiukasti vain länteen. Horisontissa voi hyvällä kelillä nähdä Maakallan & Ulkokallan saaret. Meillä on mökki Maakallassa, siellä pitää vaimon kanssa vierailla tulevana kesänä. Kallankarit ovat ainoat oikeat ns. ulkosaaret merellä ennen naapurimaamme Ruotsin rantoja.

Kallankarit wikipediassaSärkin visiittiin kuuluu aina rundi Keskuskariin, siellä uuppari ja kohti Golfkentän maastoa.


Käytiin pikaisesti morjenstamassa Hanna & Aulis & heidän uljas rotikkansa Diiva. Hehku sai pienen leikkihetken neitokaisen kanssa ja oli arvatenkin ihan myyty. Taidettiin siinä sopia Auliksen kanssa jotain ohjelmaakin seuraavan Kalajoen visiitin oheen. Saapa nähdä mitä keksitään, mutta toteuttaa pitää ehdottomasti. 😊


Vaimo se aina leikkisästi kettuilee mulle "kyläpäällikön" kuvitteellisesta roolista. Ja mikäs kyläpäällikkö se on jos ei omaa saaristoa ole? No eipä kummonenkaan. 😆

Hiekkasärkiltä ajoimme siis Rahjaan ja kohti Konikarvoa jossa sijaitsee kalasatama. Näissä konikarvon maisemissa ja ympäröivässä saaristossa minä olen lapsuuteni kesiä viettänyt. Jätkälän mökillä serkkupoikani Juhon kanssa asuttiinkin yksi kesä ja käytiin sieltä satamassa töissä. Kivoja muistoja nuo ajat ihan pullollaan.


Saaristonäkymiä Konikarvosta ihasteltuna. Noihin meressä näkyviin diktaaleihin kiinnitettiin aikoinaan sahatavaralaivoja. Laivat lastattiin näissä diktaaleissa ja edellä jo mainittukkin Jätkälän mökki toimi tuolloin ahtaajien tukikohtana. Irtopuutavara vietiin diktaaleille maista proomuilla. Noita proomuja on upotettu Jätkälän vesistöön useampia. Minun ollessani nuori, monet niistä olivat vielä pinnan yläpuolella. Mutta nykyään luonto on tehnyt tehtävänsä ja ne ovat pikkuhiljaa mädänneet pinnan alle omaan rauhaisaan uneensa. 


Tuo saari tässä kuvan vasemmassa laidassa on Lepänen, siellä on suvullamme myös pieni mökki. En ole käynyt Lepäsessä varmasti 15 vuoteen, olisi kiva käydä katsomassa paikka rakkaan vaimoni kanssa. Ehkäpä ensi kesänä? Saaressa on makea laguuni jonka rannalla muutama hassu mökki... Ja vesi kristallin kirkasta. Saaren länsipuolella on makeat sileät kalliot joilta kelpaa tiirailla aavalle merelle kohti Kallankareja ja Ruotsia. Kalliolla on myös iso siirtolohkare, jonne piti aina nuorempana kiivetä. Näin siis muistikuvieni mukaan...


Hassua, että Konikarvossa luonto taas kykeni hurmaamaan. Täällä on sellaista kivaa ajan / tekemisen patinaa tallella. Mielummin mä näiden tynnyrien päällä ottaisin yhden huurteisen ja katselisin saaristoon kuin yhdelläkään Hiekkasärkkäin komposiittilaudoitetulla terassilla. Näin se vain on... Makuasioita joista ei kenenkään kannata sen kummemmin hiiltyä. 😉


Hehku alati läsnäolevana, hämmästeli kaikkea ympärillään.Tässäkin kuvassa Lepänen tuo ihan vasemman puolimmainen saari.


Kun meren rannalla ollaan, töitä ei vain pääse pakoon. Konikarvossa tästä muistutti parikin luotsikutteria jotka oli töijätty kaijaan odottamaan seuraavaa työtehtävää.

Kalajoen visiittimme kesti 4 päivää, eli oli varsin pikainen. Näin ollen priorisoimme reissua rajusti & lopputulos oli nautittava. Ei yhtään hampaiden kiristelyä eikä sitä meille niin kovin vastenmielistä "dallasia". Rauhallista yhdessäoloa ja muutama kiva ulkoilutuokio talvisessa ympäristössä.

💕


31 kommenttia:

 1. Sanaton mitkä maisemat ja kuvat! Meri ja merenranta ja merelliset maisemat on se juttu, toki järvikin kelpaa ja ehdottomasti katselisin mielelläni vaikka vesiplänttiä ikkunoistani, mutta meri on niin suuri ja jylhä ja vastaa vapaudenkaipuuseeni.

  Sydämellistä loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia 😙 Merellä on uskomaton voima, sitä on jotenkin niin sanaton ja nöyrä sen edessä 🌊 💙
   Lämpimiä ajatuksia viikonloppuun ❤

   Poista
 2. Meri on meri - onneksi voi katsoa länteen tuolla!

  VastaaPoista
 3. Upeat hiekkasärkät! Ja tietysti tuo meri. Kyllä noita maisemia kelpaa katsella.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Meri antaa voimaa ja vie haaveiluun mukanaan 🌊💙

   Poista
 5. Aivan upeita kuvia. Kyllä osaakin näyttää kauniilta. Hei ihan julkkismeininkiä, oma saaristo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi 😙
   Käykääs ens kesänä Hiekkasärkillä lomalla 😉

   Poista
  2. Ja siellä Rahjan Saaristossa 😉❤😙

   Poista
 6. Upeat maisemat!
  Vaikka meri ja merenranta ovat omalla tavallaan karuja paikkoja, niin silti kauniita♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta. Vaikka meri osaa olla pelottava, silti se on niin lempeä 💙🌊

   Poista
 7. Oi ihania kuvia!!!! <3 Kiva toi opastekyltti! :D Ja söpösti samistelupipot!

  VastaaPoista
 8. Kauniita maisemia!
  Ymmärrän hyvin harmituksen siitä että hotellit yms on rakennettu niin lähelle..
  Itse nautin lapsuudenkotiin mennessä mm.siitä että näkyy tähtotaivas, kun ei ole katuvaloja loimottamassa.
  Muutenkin ihana, tunnelmallinen postaus!
  Upeaa alkanutta vuotta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Sumi 😍
   Tähtitaivas on upeaa katseltavaa, niin ääretön ja taianomainen 💫☄🌟
   Rakkautta ja iloa uudelle vuodelle 2018 💭🦄

   Poista
 9. Uljaat karut maisemat ja meren läsnäolo. Itse olen kotoisin järvien keskeltä; meri sekä kiehtoo että pelottaa 🙂

  Sain joululahjaksi yhden numeron Kotiblogit - lehteä ja huomaan että olet päässyt yhden aikaisemman numeron kansien sisään. Hienoa löytää jännittävä blogisi. Jään sinua seurailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 😍
   Mukava kuulla että lähdit blogimatkallemme mukaan 🤗
   Leppoisaa lauantaita 💛

   Poista
 10. Rauhallinen tunnelma, oikein valituilla kuvakulmilla. ;) Tykkään.
  Kun itse en ole kovin verbaalinen, tykkäsin kerronnastakin :)
  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Maarit 😍
   Iloa ja hyvää tuulta alkaneelle uudelle vuodelle 2018 💙

   Poista
 11. Peaceful seaside atmosphere...in your own archipelago!

  VastaaPoista
 12. Ihanan talviset kuvat ja matava että ajomatka sujui sopuisasti :)
  Hiekkasärkät näyttää hyvältä talvellakin ja hei aivan ihanat kuvat teistä <3
  Mahtavaa alkanutta vuotta ja ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana Souliina 😙
   Halit & hymyt viikonloppuun ❤

   Poista
 13. Niin tunnelmallista, kaunista talvista maisemaa! Ihanaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ❄☃️😍
   Tunnelmallista viikonloppua 💙

   Poista
 14. Kalajoki on hieno paikka, talviaikaan en tosin ole käynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä on, sekä kesällä että talvella 🤗❄☃️☀️ Se meren läsnäolo on vaikuttava 🌊

   Poista
 15. Kivat kuvat Hiekkasärkeistä ja rannasta ja ihana tuo koiruli 💓 Kävitte ihan kivenheiton päässä, sillä Pyhäjoella on aika lyhyt matka ja itse kävin myös Himangalla joulun aattopäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irja 😍
   Voi Pyhäjoki on ihan siinä vieressä, niinkuin Himankakin 🤗
   Mukavaa alkavaa uutta viikkoa ☄💭🦄

   Poista