lauantai 28. lokakuuta 2017

Puusavotan opetus


"Before enlightenment, chop wood & carry water. 
After enlightenment, chop wood & carry water"

Näin kuuluu eräs minulle mieluisimmista zeniläisistä viisauksista. 😍


Jos ego täytyisi havainnollistaa puukasalla, tältä se näyttäisi. Persoonaton, jäykkä ja juuri sellainen kuin "sen kuuluu olla". 

Egolla eli jäykästi / ohjelmoidusti ajateltuna, koko zeniläinen viisaus kuulostaa hölynpölyltä. Eli siis valaistumisella ei ole mitään käytännön merkitystä? No ei todella olekkaan, egon pinnallisessa ja suorituskeskeisessä maailmassa. Täysin oman egonsa unessa oleva ihminen pilkkoo varmasti ihan yhtä tehokkaasti puuta ja kantaa vettä kuin egostaan hereillä oleva verrokkinsakkin. Voi olla myös niin, että egon kanssa suoritettuna puun pilkkominen & veden kanto sujuu jopa vauhdikkaammin ja tehokkaammin. Varsinkin jos kyseinen egoilija ottaa suorituksesta itselleen jonkinmoista henkistä "prenikkaa" rintaansa. Toinen vaihtoehto on tietysti se egolle niin rakas mussuttaminen ja sitä kautta armoton alisuorittaminen & henkinen pahoinvointi. "Kun olis tässä muutakin tekemistä" Jep, kunhan ei koskaan sitä mitä olet juuri tekemässä... 😆


Jos egottomuus täytyisi havainnollistaa puukasalla, tältä se näyttäisi. Tästä voi tehdä mitä vain, tai sitten se on ihan hyvä näin... 😏

Onneksi on olemassa aidompikin tyyli vetää, egoton vaihtoehto. Pilkkoa puita & kantaa vettä ja tuntea olevansa todella elossa joka solulla tätä näennäisen tylsää askaretta tehdessään. Jotta moinen nautinto on mahdollista, täytyy toimia pääkopassa aivan toisin. Tällöin ei ajatella eikä toimita piiruakaan egon vaatimien, muka onnistumisen takaavien toimintamallien kautta. Ei tarvita armotonta keskittymistä, ei kiivasta ajattelua, ei suunnitelmia, ei täydellistä säätä, ei ajatuksia siitä mitä tehdä kun tämä työ on tehty, eikä myöskään minkään valtakunnan melusaastetta korvakäytäviin "antamaan fiiliksiä"... 

Sen sijaan tarvitsee vain raivata tilaa oman melskaavan mielen (egon) ympärille jotta vallitsevan hetken täydellisyys pääsee välittymään kokemuksena sinulle, siellä jossain melun takana. Tuolla tilalla on monta nimitystä. Läsnäolo, valaistuminen, pysähtyminen, paratiisi... Nimityksillä ei ole merkitystä, vain tuon tilan olemassaololla tai olemattomuudella on merkitystä. Mikä makeinta, sinulla itselläsi on aina avain tuohon tilaan. 


Saatiin napattua "Onni" kameraan... Tältä se näytti juuri tuolloin 😉

Me nautimme koko perheen kanssa hyvin yksinkertaisista asioista juurikin tämän avaimen kautta. Oliwa & Hehku nauttivat luonnostaan jokaisesta hetkestä ja me vaimon kanssa yritetään ottaa otuksista mallia. Joskus onnistumme ja tuolloin olemme onnessa kiinni, tai pikemminkin näemme sen taas. Mitä teemme kyseisenä hetkenä, sillä ei ole mitään merkitystä. Merkitystä on vain läsnäolomme tasolla. 

Hehku "auttoi" parhaansa mukaan.

Tänä päivänä olimme perusjuttujen äärellä, koko perhe. Tuiskulan viehätys piilee yksinkertaisuudessa. Talven tulon tuntee ja on jotenkin mahtavan järkeenkäypää varautua siihen vaikkapa polttopuuta hamstraamalla. Näin on tehty vuosituhansia, on luontevaa tehdä niin edelleen. Samaa fiilistä et saa tilaamalla netistä polttoöljyä taloosi joka tankataan säiliöön sinun ollessasi töissä. Puhumattakaan puhtaasti sähkölämmityksestä jolloin talven tulon huomaa sähkölaskusta. Ei vaan ole sama juttu. Eikä tietysti pidäkkään olla, todellisuus kun on jossain monen välikäden takana. 

Puukasasta pelastettu karvamato valmiina uusiin seikkailuihin. 


Meidän perheessä tykätään vetää "sivistyksen" kautta loitolle karannutta todellisuutta hieman lähemmäs. Meistä on kivaa latoa puita talven varalle. Kantaa polttopuuta torppaan sisälle, laittaa aamukahveen ohessa varaavaan takkaan tulet ja täyttää puukori saunalla iltaa varten jne. Olla läheisesti kytköksissä siihen mistä lämpö tulee ja ottaa näin jotenkin suorempi vastuu omasta hyvästä olosta myös fyysisesti. Yksinkertaisuus vie meidän mielestämme lähemmäs elämää ja tuntuu näin myös sisimmässä hyvältä.

💕

Pohditko sinä koskaan yksinkertaisuuden viehätystä?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti