tiistai 13. helmikuuta 2018

EkopaastoKuinka monelle teistä paasto on tuttu käsitteenä tai käytännössä? 
Jo aikojen alusta paastoa on harjoitettu mm. uskonnollisista syistä. 
Nykypäivän ihminen paastoaa myös terveydellisistä ja vaikkapa ekologisista syistä. 

Lueskellessani ihanan Arjan blogia Lady of The Mess tutustuin vuoden 2018 ekopaastoon. Kuulin tästä ensimmäisen kerran ja ilahduin niin, että halusin jakaa tämän asian teillekin rakkaat lukijamme. 
Arja kertoo hienosti mistä tämän vuoden ekopaastossa on kyse, joten minä en siitä enempää rustaile, klikkaa TÄSTÄ ja käy hiffailemassa ekopaaston punainen lanka. 

Ekopaasto alkaa 14.2. ja kestää pääsiäiseen saakka. 
Tänä aikana on tarkoitus hiljentyä ympäristöasioiden pariin.
Miten minä voin omilla valinnoillani vaikuttaa maailmamme hyvinvointiin? 

Juuri tovi sitten me kirjoittelimme omasta pienestä ekoteostamme. Vaihdoimme siis suihkushampoot, tiskiaineet, nestemäiset pesuaineet yms. aitoon palasaippuaan. 
Postaukseemme pääset tästä → Sopo


Voisi sanoa, että meidän perheessä eletään jatkuvasti jonkun tasoista ekopaastoa. 
Pikkuhiljaa, pienin askelin / aaltoliikkein olemme muuntaneet elämäämme ekologisemmaksi. 
Lähtölaukauksena meillä toimi aikanaan oman egon tiedostaminen, ei ehkä niinkään ekotietoisuus. Kuinka ollakkaan, materian palvonnan poistuessa ja oravanpyörässä juoksemisen tuntuessa yhä vastenmielisemmältä, oman egon tiedostaminen vei kohti downshiftaamista ja sitä kautta myös ekologisempaan tapaan elää.

Minun downshiftaamiseni alkoi parisen vuotta sitten keväällä ja rakkaan Welmerin noin 3-4 vuotta sitten. On vaikea pukea sanoiksi, mitä siinä prosessissa tapahtuu. Sitä vain jostain syystä pysähtyy krääsän ja itse tehdyn kouhkaamisen keskellä miettimään mikä oikeasti on tärkeää. Löytää oman itsensä ja toteaa, että sehän onkin jotain mitä yksikään ulkopuolinen tekijä ei määrittele eikä hallitse.

Ekopaasto on mielestämme loistava keino hiljentää tahtia, miettiä asioita ja saada henkisesti tilaa ympärilleen. Saavutetun tilan kautta jotain uutta voi soljua sisään. Kenties jopa ajatuksia jotka lopulta johtavat ekologisempaan, yksinkertaisempaan ja hyvinvoivaan elämään. 

 Elämme massoina keskellä kulutushysteriaa.
Hyvää fiilistä haetaan shoppailemalla kaikkea uutta ja ihanaa sekä tavaroina, että kokemuksina. Kylmä fakta on vaan se, ettei näin saavutettu hyvä olo kauaa kestä.

  Susanna @ostolakko365 jakaa instagramissa hyviä ajatuksia shoppailusta havahtumiseen & siitä heräämiseen. Kannattaa käydä katsomassa hänen videotervehdyksensä ja lukemassa kuviin liitettyjä viisaita aatoksia.
Susannan blogi löytyy TÄÄLTÄ.

Meidän elämäämme downshiftaaminen on antanut ennen kaikkea vapautta. Turhasta luopuminen tuo aina mukanaan tilaa ja sitä kautta mahtavasti keveyttä. Kuinka monet kerrat olemme nauraneetkaan yhdessä teemalla:

 "Siistiä et päästiin tuostakin eroon, miten ei hoksattu aikaisemmin..."

Meidän suhteemme kivijalka onkin valettu downshiftaamalla. Sen päälle kyhätään torppaa hyvin harkiten. Ekologisin hirsin, yksinkertaisin eristein ja avoimin ikkunoin. Tällainen torppa elää ja hengittää ympäröivää elämää. Se ei tule homehtumaan omaan umpinaisuuteensa eikä se myöskään koskaan ole kylmä, sillä lämmön torppaan tuo aito rakkaus.Ekopaaston idea perustuu ajatusmalliin, että me ihmiset eläisimme yksinkertaisesti ja kohtuullisesti. Tämä ajatusmalli löytyy mm. kristillisyydestä, buddhalaisuudesta ja monesta muusta uskonnosta. Universaali ajatus siitä, että kaikki aidosti arvokas olisi jotain vallan muuta kuin materiaa.

Me emme kuulu kirkkoon, vaan elämässämme on paljolti buddhalaisia arvoja & niistä sovellettuja toimintamalleja. Tämä toimii meille.

Kaikissa uskonnoissa on suurinpiirtein sama punainen lanka & syvimmät periaatteet. Vaikka eri uskontojen syvin olemus on sama, ovat ne maailman menossa muotoutuneet näennäisen erilaisiksi. Uskontoja kun ei koskaan ole suurina massoina ymmärretty, vaan ne ovat toimineet tuhansia vuosia lähinnä omassa egossaan nukkuvan ihmisen vallankäytön välineenä ja joukkohysterian työkaluina. Ja jos meiltä kysytään, metsään on mennyt aika karkeasti... Kuinkas muutenkaan?

Miten sitten olla viisaampi jatkossa? Avoimuus on viisauden avain, se on jotain sellaista mihin ego eikä sen kautta palveltu uskonto pysty. Avoimuus on egolle ja sen varjelemalle maailmankuvalle aina uhka. Ollessasi avoin, voit hyvin poimia eri kirkkokunnista / uskonnoista sellaisia ikiaikaisia viisauksia mitkä toimivat elämässä todella hyvin. Eikä sinun tottavie tarvitse lyödä minkään valtakunnan leimaa itseesi tehdessäsi näin. Olet pelottavan vapaa.

Mistä sitten tiedät, että jokin toimii tai ei toimi? Yksinkertaisesti painosta, elämäsi painosta. Jos on painavaa, teet jotain egosi talutusnuorassa & todellista luontoasi vastaan. Jos taas on kevyttä, teet jotain ihan aidosti oikein. Yksinkertaista, mutta vaatii harjoittajaltaan todellista herkkyyttä ja rehellistä itsetutkiskelua.

 Lohdullista on, ettet koskaan pysty huijaamaan todellista itseäsi. Eli jos elämässä on painoa, se ei siitä merkkilaukulla, uudella autolla, ihmissuhteella, maiseman vaihdolla, uskonnolla tai edes ekologisuudella kevene... Se kevenee vasta kun pystyt toimimaan aidosti oikein. Tätä tosiasiaa ei kukaan meistä karkuun pääse, vaikka kovasti suurina massoina yritämmekin. Oravanpyörä kyllä tarvitsee tämän tyyppistä hölmöilyä, me itse emme niinkään. 

Muistatteko kun olimme reippailemassa Viherlahden luontopolulla Merimaskussa?
Siellä seurakunnan polulla oli niitä oivia pieniä opasteita ja mietetekstejä. 
Ne kaikki sopivat niin mainiosti tähän ekopaasto ajatukseen.   

Rakkaus
Yhteys
Lepo
Huolenpito
Rauha
Toivo
Kiitollisuus
Kunnioitus
Kohtuus
Sovitus
Synti
LuominenEheyttävää paaston aikaa,
anna hyvän kiertää.
Pidä huolta itsestäsi ja lähimmäisistäsi.
Rakasta itseäsi, niin voit todella rakastaa lähimmäisiäsi.
RAKKAUTTA JUURI SINULLE
💓


24 kommenttia:

 1. Hyvää ekopaaston aikaa! Itselläni on myös pitkälti samanlainen elämäntapa ja työksenikin puuhastelen ekologisuuden parissa.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa ekopaaston aikaa teille! Kuulosti kyllä niin hyvältä..tästä postauksesta välittyi sellainen suloinen hyvänolon tunne ja ihana seesteisyys! Ekopaasto tekisi varmasti hyvää meille jokaiselle..Leppoisaa alkanutta viikkoa ja mukavaa laskiaistiistaita♥

  VastaaPoista
 3. Hieno kirjoitus ja kyllä me elämme "jonkinlaisessa" eko paastossa koko ajan . Mökin rakentamisessa,sähkö on myös valittu sen mukaan . Pesuaineet (eivät kaikki) luonnonsavea ja höyrypesuri . Suojelemme luontoa emme roskaa sitä . Yritämme käyttää luonnonmateriaalia missä voimme. Ja ostovimmaa olemme hillinneet jo vuosia. Alku on tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, hyvä te 😍❤️
   Ihania hetkiä päivään jokaiseen 💚🌱

   Poista
 4. Ekopaasto, miten mielenkiintoinen ja inspiroiva idea! Kulutushysteriasta eroon pääseminen on itselläkin tavoitteena. Hyvää ekopaastoa teille :)

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen postaus ja ekopaasto!
  Saman suuntaisia ajatuksia itselläkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sumi ❤️
   Kiva kuulla, että samanmoisia ajatuksia siellä 💚🌱

   Poista
 6. Ekopaastossa hyvältä kuulostaa se hiljentyminen ja rauhoittuminen.
  Ihanaa tiistaita teille kahdelle <3

  VastaaPoista
 7. Ihana postaus, joka herätti paljon ajatuksia. Luin myös ajatuksia herättävän Arjan postauksen ekopaastosta. Iso peukku teille ihanille naisille!

  Ihanaa ekopaasto aikaa <3

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Nina ja Welmeri - kaunis ja hieno postaus <3 Teidän ekopaastonne on alkanut ja ajat sitten ja elätte todeksi niitä oivalluksia, joita moni meistä vasta etsii.
  Onni on siellä, missä rakkaus antaa tilaa olla oma itsensä. Ilman painolasteja - kiitollisina siitä, että on <3
  Ihanaa paastonaikaa teille molemmille yksin ja yhdessä <3

  VastaaPoista
 9. Hieno kirjoitus Nina!
  Luin juuri eilen, että Kuningatar Elisabeth on nyt kieltänyt pillien käytön hovissaan ja tässäpä onkin taas hieno esimerkki pienestä, mutta tärkeästä muutoksesta! Muovi on niin valtava uhka, että jokainen sen käyttöä vähentävä teko on suuri teko.
  Meillä siirryttiin pois kertakäyttöpilleistä jo muutama vuosi sitten ja samalla siirryttiin myös myrkyttömiin pesuaineisiin.
  Paasto on hieno ja inspiroiva asia, joten taidanpa kiristää otetta minäkin! Uusin ekotekemiseni on sitä, että siivoan lenkkeillessäni rantoja ja joka ainoalla lenkillä sitä muovia kyllä löytyykin. Muovikasseja, rakennusmuovia, elintarvikemuovia......

  Sanasi elämän painosta ovat totta! Monelle on varmasti kuitenkin vaikeaa hypätä pois oravanpyörästä, johon meidät on "koulutettu" lapsesta asti. Omalla kohdallani downshifting ei ollut oma valinta, vaan terveyden sanelema juttu. Olin yllättynyt siitä, miten vaikeaa oli hyväksyä tämä uusi elämänmuoto ja olen vasta nyt alkanut löytää polkua takaisin omaan itseeni.
  Ladyn sanat tuossa yllä: Onni on siellä, missä rakkaus antaa tilaa olla oma itsensä, ei ole aina ihan helppoa ja varsinkin omassa tuttavapiirissäni on yhä niin paljon statuspohjaista arvostamista, että huomaan hakeutuvani yhä useammin erakkotilaan luontoon. Siellä saan olla oma itseni.
  Voisin kirjoittaa tästä pitkän jutun, mutta olkoon se oman blogipostaukseni aihe jossakin vaiheessa.

  Ihailen teitä, te olette <3

  Oikein hyvää ystävänpäivää ja Valentiinia teille molemmille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kaunis ihana Marianna ❤️ Kirjoitit niin koskettavasti, että silmäkulmat kostuivat. Olen ihan sanaton 💗

   Mahtava kuulla ekoteostasi, siinäpä meille muille mallia. Samalla kun saa itse lenkillä hyvää oloa luonnosta, luontokin hyötyy meistä ja voi paremmin. Täälläkin kotihuudeilla löytää metsästä mitä ihmeellisimpiä roskia.

   Olen niin järkyttynyt siitä löydöstä, että valaan vatsasta löytyi 800kg muovia. Jos esim. susi tulee asutuksen lähelle ja uhkaa ihmistä, haetaan heti kaatolupaa. Mikä oikeus ihmisellä on uhata esim valaita muovilla? Meidän pitäisi katsoa peiliin ja huolella.

   Totta, lähipiirin arvostus perustuu usein meriitteihin ja materiaan. Siksi luonto on niin ihana paikka kun siellä saa olla täysin oma itsensä ilman ulkopuolista painetta. Me kirjoittelimmekin tästä postauksessa Talven taikaa Aatunkalliolla.

   Olet Marianna 💎
   Ihanaa ystävänpäivää halien kera ❤️

   Poista
 10. Oikein ihanaa ystävänpäivää teille!

  Varsinaista paastoa en ole kyllä koskaan harrastanut, ei varmastikaan olisi pahitteeksi. Mutta, tuohon torpan lämpimänä pysymiseen voin minäkin yhtyä! Rakkaus se on mikä lämmittää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! RAKKAUS on kaikki ❤️❤️❤️
   Ihanaa ystävänpäivää 😍

   Poista
 11. Tuo eko-paasto postaus tosiaan oli hyvä ja ajatuksia herättelevä. Meilläkään ei ehkä nykymaailman mittakaavassa hirveän valtaisaa kulutusjuhlaa harrasteta, mutta kyllähän sitä tulee ostettua kaikkea turhaakin eikä ajattele, mikä sen todellinen hinta on. Nämä ovat hyviä postauksia <3 Ihanaa ystävänpäivää Sinulle ja Teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos 😘
   Ihana ystävänpäivää ❤️❤️❤️

   Poista
 12. Kiinnostava postaus! Hyvää ystävänpäivää!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu ❤️
   Hyvää ystävänpäivää halien kera 😍

   Poista